top of page

Pickleballin sääntömuutokset vuodelle 2022


Pickleballin virallisiin sääntöihin tulee joka vuosi erinäinen joukko muutoksia ja tarkennuksia. Muutoksista päättää IFP, eli pickleballin kansainvälinen lajiliitto (International Federation of Pickleball) tiiviissä yhteistyössä USAPA:n (USA Pickleball Association) kanssa. Vuosittain sääntökirjaan lisätään myös kokonaan uusia sääntöjä. Lajin kehittyessä jatkuvasti sääntömuutosten tarkoitus on varmistaa, että pickleballia pelataan kaikkialla samoilla yhtenäisillä periaatteilla.


Vuodelle 2022 sääntömuutoksia on jälleen tullut useita kymmeniä, mutta suurin osa niistä koskee edellisvuosien tapaan pelitilanteita sanktioiduissa virallisissa turnauksissa. Tässä kuitenkin tärkeimmät kaikkiin peleihin vaikuttavat sääntömuutokset:

  1. Vuonna 2021 varsinkin ammattilaisten keskuudessa yleistynyt "Chainsaw"-kierresyöttö ei ole enää sallittu. Kyseisessä syötössä palloon laitettiin kierre pyyhkäisemällä sitä voimakkaasti mailan pintaa tai kahvaa vasten ennen varsinaista lyöntiä. Kierteen saa palloon kuitenkin tehdä yhdellä kädellä (palloa pitelevä käsi) ennen syöttölyöntiä.

  2. "Drop serve", eli pallon pudottaminen ja syöttäminen vasta pompun jälkeen virallistettiin sen oltua ehdollisesti hyväksytty ja testikäytössä vuonna 2021. Huomaathan, että pudotussyötössä pallo pitää todellakin vain pudottaa kädestä, sitä ei saa heittää ilmaan tai paiskata kenttään korkeamman pompun toivossa.

  3. Syöttäjän pitää pitää pallo näkyvissä syöttöhetkellä niin, että sekä syötön vastaanottaja että pelin tuomari (jos sellainen on) voi nähdä pallon koko syötön ajan. Jos näin ei ollut, syöttö uusitaan.

  4. Jos syöttäjä tai tuomari sanoo väärän pistetilanteen ennen syöttöä, joku pelaajista voi pyytää väärän pistetilanteen korjaamista ennen syöttöä. Mikäli pallo on ehditty syöttää, se tulee pelata loppuun ja vasta sitten pyytää korjaamaan pistetilanne oikeaksi. Jos joku lopettaa syötetyn pallon pelaamisen väärin ilmoitetun pistetilanteen jälkeen, kyseessä on pelin lopettaneen pelaajan/joukkueen virhe.

  5. Ylimääräisen pelipallon pitäminen taskussa pelin aikana on sallittua, kunhan pallo ei ole näkyvissä. Mikäli ylimääräinen pallo putoaa kentälle pallorallin aikana, kyseessä on pallon pudottaneen pelaajan/joukkueen virhe.

  6. Turnauspeleissä on kiellettyä käyttää kentällä kuulokkeita tai korvanappeja. Nämä voivat estää pelitilanteen tai tuomarin ohjeiden kuulemisen, tai niiden avulla voidaan saada ohjeita katsomosta kentälle. Kuulolaitteiden käyttö on kuitenkin sallittua.

Comments


TOP-jutut
Uusimmat uutiset
Arkisto
Etsi tageilla
bottom of page