Usein kysyttyä (FAQ)

 

Olemme koonneet tänne yleisimpiä pickleballiin, sen pelaamiseen, sekä pelivälineisiin ja niiden hankintaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.

 

 

 

 

Missä pickleballia voi Suomessa pelata? Kuinka kauan lajia on täällä harrastettu?

Suomessa aloitimme pickleballin harrastamisen tammikuussa 2014 Espoossa, jossa sitä pelataan nykyisin säännöllisesti kahdessa eri hallissa useita kertoja viikossa. Pickleball Finlandin järjestämien lajiesittelyiden ja sinnikkään työn ansiosta pickleballia pelataan nyt jo yli 100 paikkakunnalla, mm. liikuntakeskuksissa, palloiluhalleissa, kouluissa, kunnissa ja kuntoutuskeskuksissa. Pickleballia voi pelata sisälla ja ulkona missä tahansa sulkapallokentällä tai kovapintaisella tenniskentällä. Ulkona voi pelata jopa asfaltilla. Tarkista pelipaikat, joissa voit pelata pickleballia ohjatusti ryhmässä ja/tai vuokrata pelivälineitä omatoimista pelailua varten. Lista kasvaa jatkuvasti.

 

Haluaisin oppia pelaamaan pickleballia. Järjestättekö kursseja aloittelijoille?

Vaikka pickleballin perusteita voi opetella itsekin, ehdottomasti parhaan startin uudelle harrastukselle saa osallistumalla Espoossa Pickleball Finlandin järjestämälle peruskurssille. Mahdollisuuksien mukaan kursseja voidaan järjestää suuremmille ryhmille muuallakin.

 

Haluaisin aloittaa pelaamisen omalla kotipaikkakunnallani. Miten minun kannattaa toimia?

Hieno juttu! Helpointa on aloittaa, jos sinulla on jo vähintään yksi innostunut pelikaveri tiedossa. Kannattaa mennä keskustelemaan paikalliselle urheilu- tai palloiluhallille jossa on sulkapallokenttiä ja kysyä, haluaisivatko he olla mukana Amerikassa supersuositun pickleballin levittämisessä Suomeen. Heidät kannattaa ohjata tutustumaan lajiin Pickleball Finlandin netti- ja Facebook-sivuille.

 

Parhaiten vapaita pelivuoroja löytyy todennäköisesti arki- ja viikonloppuaamuisin, sekä arkisin keskellä päivää. Jos mahdollista, olisi hyvä jättää ainakin yksi tyhjä kenttä väliin mikäli samaan aikaan hallissa pelataan esim. sulkapalloa. Pickleball-pallo voi varsinkin aloittelijoilta  helposti pyöriä naapurikentälle, eikä kukaan halua aiheuttaa muille pelaajille häiriötä.

 

Kun haluat aloittaa pickleballin harrastamisen, kannattaa myös ottaa yhteyttä Pickleball Finlandiin. Me annamme mielellämme vinkkejä pelien aloittamiseen ja peliporukan kasaamiseen. Kauttamme saat myös kätevästi hankittua tarvittavat pelivälineet, joita ei Suomessa muualla myydä.

 

Miten pickleball eroaa monista muista mailapeleistä?

Pickleballin aloittaminen on helppoa, eikä pelin aikaansaaminen vaadi pitkää tekniikkaharjoittelua. Pickleballin kevyt maila ja pallo sekä kierrelyönnit tekevät myös usein "temppujaan" kokeneemmillekin pelaajille, ja tässä onkin yksi pelin viehätyksistä: pickleballissa pidetään hauskaa ja nauretaan hyväntahtoisesti niin omille kuin kaverinkin virheille. Pickleball on erittäin sosiaalinen liikuntamuoto, sillä vakituisia tiimejä ei ole, vaan tyypillisesti kaikki pelaavat toistensa kanssa ristiin, välillä samassa joukkueessa ja välillä vastustajina. Tehokkaan liikunnan lisäksi pickleballissa tärkeää on hyvä henki ja mukava yhdessäolo. Peli yhdistää, ja uudet pelaajat ovat aina tervetulleita mukaan.

 

Pickleballin säännöissä on vaikutteita tenniksestä, sulkapallosta ja pingiksestä. Pickleballille ominaista ovat kuitenkin alakautta syöttäminen, "kahden pompun sääntö" jokaisen syötön jälkeen, sekä "keittiö", eli lentopeliltä kielletty alue verkon molemmin puolin. Pickleballissa tärkeintä eivät ole lyöntivoima ja kovat syötöt, vaan pelisilmä ja taktinen osaaminen. Siksi vanhemmat voivat pelata tasaväkisesti nuorempien kanssa. 

 

Onko pickleballin perusteet vaikea oppia? Kenelle se sopii?

Ei ole. Pickleballin säännöt ovat yksinkertaiset ja lajin perustaidot oppii jokainen nopeasti. Aikaisempi mailapelikokemus ei ole välttämätöntä, vaikka toki siitä on hyötyä. Pickleballissa aloittelijakin huomaa kehittyvänsä nopeasti, joten pelaaminen on palkitsevaa ja motivoivaa. Pickleball sopii miehille ja naisille ikään ja kuntotasoon katsomatta. Tällä hetkellä nuorimmat säännöllisesti vuoroillamme Espoossa pelaamassa käyvät ovat vähän yli 20- ja vanhimmat yli 70-vuotiaita.

 

Pickleball on myös erityisen hyvä laji niille, jotka haluaisivat harrastaa liikuntaa, mutta esim. olka- tai kyynärpäävaivat estävät rajumpien mailapelien pelaamisen. Pickleballissa sekä maila että pallo ovat kevyitä, joten laji rasittaa vähemmän lihaksia ja niveliä. Myös suurin osa lyönneistä tapahtuu alakautta.

 

Mistä saan pickleballin säännöt?

Pickleballin suomennetut, tiivistetyt säännöt voit lukea Pickleball Finlandin nettisivuilta. Täydellinen, englanninkielinen sääntökirja on ladattavissa Kansainvälisen Pickleball-liiton (IFP) sivuilta.

 

Milloin ja missä pickleball on keksitty?

Pickleball keksittiin Yhdysvalloissa Bainbridge Islandilla lähellä Seattlea vuonna 1965. Pickleball Finlandin nettisivuilla on tiivistelmä lajin historiasta.

 

Missä kaikkialla Pickleballia nykyisin pelataan ja paljonko harrastajia on yhteensä?

Yhdysvalloissa, pickleballin synnyinmaassa, lajia pelataan kaikissa osavaltioissa ja pelipaikkoja on tuhansia. Myös Kanadaan laji on levinnyt laajasti. Euroopassa pickleball on vielä verraten uusi liikuntamuoto, ensimmäiset maat tulivat mukaan 2013. Täällä lajia harrastetaan ainakin Englannissa, Irlannissa, Walesissa, Skotlannissa, Ranskassa, Espanjassa, Hollannissa, Tsekeissä, Belgiassa, Saksassa, Unkarissa, Romaniassa, Italiassa, Slovakiassa, Puolassa – ja sekä Pickleball Finlandin ansiosta ensimmäisenä pohjoismaana myös Suomessa jo vuodesta 2014. Vuonna 2017 mukaan ovat tulleet myös Ruotsi ja Tanska, sekä Norja 2020.

 

Laji on myös levinnyt mm. Ukrainaan, Intiaan, Australiaan, Japaniin, Kiinaan, Singaporeen, Filippiineille, Thaimaahan, sekä Väli- ja Etelä-Amerikkaan. Pickleball on Amerikan nopeimmin kasvava urheilulaji, yksin siellä on 4,3 miljoonaa harrastajaa (2020).

 

Haluaisin lisätietoa pickleballista. Onko Pickleball Finlandilla postituslistaa, jolle voisin liittyä?

Kannattaa tutustua Pickleball Finlandin nettisivuihin, jonne on koottu runsaasti hyödyllistä materiaalia pickleballiin liittyen. Olemme myös aktiivisia Facebookissa ja Twitterissä. Seuraamme aktiivisesti mitä lajin ympärillä tapahtuu, ja jaamme tietoa kanaviemme kautta kaikille kiinnostuneille. Voit myös liittyä Pickleball Finlandin postituslistalle täyttämällä tietosi lomakkeeseen.

Mistä voin hankkia tarvittavia pelivälineitä?

Mailoja ja palloja voi hankkia kaikkien kätevimmin Pickleball Finlandin nettisivujen kautta. Urheiluliikkeissä tai muuallakaan kivijalkakaupoissa niitä ei Suomessa myydä. Tuomme yksinoikeudella maahan kolmen amerikkalaisen, arvostetun ja tunnetun valmistajan (Paddletek, Selkirk, TMPR Sports) tuotteita. Olemme ottaneet valikoimaamme monia erityyppisiä mailoja, jotta jokainen löytäisi itselleen mieleisen ja sopivan mallin. Kaikkia Paddletekin, Selkirkin, ja TMPR:n mailoja yhdistävät erittäin korkea laatu ja hyvät peliominaisuudet. Kannattaa myös tutustua vinkkeihimme itselle sopivan mailan valinnasta.

Pelivälineitä tuo maahan kotimainen ja vakavarainen maahantuontiyritys Effekta Oy (ei suoramyyntiä), joka on toiminut vuodesta 1988. Nettisivuillamme olevat hinnat sisältävät jo arvonlisäveron ja kaikki muut maahantuonnin kulut. Hintoihin lisätään ainoastaan posti- ja toimituskulut, alk. 7,90 euroa.

Minkälainen maila olisi minulle sopivin? Voiko niitä kokeilla jossain ennen ostopäätöksen tekemistä?

Pickleball-mailoissa on muitakin eroja kuin väri ja nimi. Niitä valmistetaan eri materiaaleista ja myös mailojen paino, koko, tasapainotus ja kahvan mitat vaihtelevat malleittain. Nämä vaikuttavat peliominaisuuksiin eikä "parasta" mailaa ole olemassakaan, sillä viime kädessä on kyse omista mieltymyksistä. Kannattaa lukea vinkkejämme mailan valintaan, jotta löydät sinulle parhaiten sopivan mallin. Eri malleja on kokeiltavana sopimuksen mukaan Pickleball Finlandin yleisillä pelivuoroilla Espoossa. Valitettavasti emme toimita mailoja kokeiltavaksi yksityishenkilöille muualle Suomeen.

Olen järjestämässä liikuntatilaisuutta, ja haluaisin esitellä pickleballia siellä. Miten kannattaisi toimia?

Kunnille, oppilaitoksille, sekä muille yhteisö- ja yritysasiakkaille voimme lähettää pelivälineitä kokeiltavaksi. Lue lisää kokeilumailoista. Jos tilaisuutesi on pk-seudulla, pyydä meiltä tarjous lajikokeilun järjestämisestä.

Paljonko pickleball-mailat ja -pallot maksavat? Paljonko ovat postikulut?

Pickleball Finlandin nettisivuilla myynnissä olevat, huippulaadukkaat, amerikkalaiset Paddletekin, Selkirkin, ja  TMPR Sportsin mailat maksavat alkaen 69 euroa/kpl (sis. alv 24 %). Palloja myydään 6 kpl:een erissä ja hinnat ovat mallista riippuen alkaen 21 euroa. Tutustu tarjolla oleviin mailoihin ja palloihin.

 

Voiko tavallista salibandypalloa käyttää pickleballissa?

Leikkisästi voisi todeta, että voihan peliä pelata vaikka golfpallolla, mutta silloin ei enää ole kyse pickleballista. Vaikka salibandy- ja pickleball-pallot näyttävät samanlaisilta, niissä on merkittäviä eroja. Pickleball-pallot ovat täysin sileäpintaisia ja joustavampia kuin kivikovat salibandypallot. Siksi pickleball-pallot pomppaavat oikealla ja lajille ominaisella tavalla ja ovat hiljaisempia, eivätkä satu, mikäli pallo osuu pelaajaan. Oikean pelituntuman saamiseksi suosittelemme yksinomaan aitojen pickleball-pallojen käyttöä. Kauttamme ostetettujen mailojen takuu edellyttää myös virallisten pickleball-pallojen käyttöä.

 

Haluaisin tilata pelivälineitä, jotka ovat loppu varastostanne tai ovat tilausmalleja. Kauanko tavaran toimitus kestää?

Toimitusaika on yleensä noin 3–4 viikkoa tilauksesta ja siirrettävillä verkoilla noin 2 viikkoa, mutta se riippuu tehdastoimitusten aikataulusta. Kysy tarkempaa toimitusaikaa!

Kuinka kauan pickleball-mailat ja -pallot kestävät käytössä?

Edustamamme pickleball-mailat ovat erittäin laadukkaita ja kestäviä. Olemme pelanneet niillä useita vuosia monta kertaa viikossa ilman ongelmia. Mailoja ei normaalissa pelissä saa rikki, mutta tottakai ajan myötä mailan peliominaisuudet muuttuvat. Ainoa pintapuolisesti kuluva osa niissä on grippiteippi, joita voi ostaa urheiluliikkeistä pikkurahalla. Pallot ovat kestävää polymeeria, mutta ne ovat silti kulutustavaraa. Palloja menee rikki silloin tällöin, riippuen ihan pelaajien lyöntien voimakkuudesta ja osin tuuristakin. Palloja kannattaa pitää aina varalla muutamia ylimääräisiä kappaleita. Lue lisää mailojen oikeasta käsittelystä.

 

Minkälainen takuu Pickleball Finlandin kautta myytävillä pickleball-mailoilla ja -palloilla on?

Mailoilla on kolmen (3) kuukauden takuu valmistusvirheiden osalta, kunhan peleissä on käytetty virallisia pickleball-palloja. Takuu ei kata mailojen väärää käsittelyä. Pallot ovat kulutustavaraa, eikä takuu koske niitä. Lisää takuusta ja mailojen oikeasta käsittelystä.

Haluaisin osallistua pickleball-turnaukseen. Missä ja milloin niitä järjestetään?

Pickleball Finland on Suomen kokenein pickleball-kisojen järjestäjä. Olemme tähän mennessä järjestäneet Espoossa seitsemän turnausta, joista kolme on ollut kansainvälisiä Finnish Openeita. Sivuiltamme saat tietoa tulevista pickleball-turnauksistamme ja kannattaa myös seurata meitä Facebookissa.

 

Pienempiä pickleball-turnauksia järjestetään lisäksi aika-ajoin muuallakin Suomessa paikallisten pelaajaporukoiden toimesta. Euroopassa järjestetään vuosittain useampia kansainvälisiä turnauksia, ja lajin kotimaassa USA:ssa voit osallistua turnaukseen vaikka joka viikonloppu.