top of page

Pickleballin historia

 

Pickleballin keksivät senaattori Joel Pritchard, sekä William Bell ja Barney McCallum kesällä 1965 Yhdysvalloissa Bainbridge Islandilla, lähellä Seattlea saadakseen uutta kesätekemistä perheidensä lapsille. He sahasivat mailat vanerista ja valitsivat pelivälineeksi muovisen reikäpallon, jollaista käytettiin baseballin harjoituspallona. Aluksi peliä pelattiin vanhalla hylätyllä sulkapallokentällä, jonka verkkoa pidettiin ylhäällä sulkapallon tapaan. Sitten miehet kokeilivat laskea verkon alemmas tenniksen malliin. Ensimmäiset, pitkälti sulkapalloa mukailleet säännöt kirjattiin ylös ja pickleball pelinä oli syntynyt!

 

Tarinan mukaan pickleballin nimi juontaa juurensa McCallumien Pickles-nimisestä koirasta, jolla oli tapana juosta pallojen perässä. Aluksi peliä pelattiin takapihoilla ja asutusalueiden kaduilla. Alan ensimmäinen mailoja valmistava yritys aloitti toimintansa Amerikassa 1972, ja ensimmäinen lehtijuttu pickleballista julkaistiin ”National Observerissa” 1975. 1970-luvun puolivälistä lähtien pickleball on kasvanut perhekeskeisestä vapaa-ajan pelistä vakavasti otettavaksi mailapeliksi ja USA:n nopeimmin kasvavaksi urheilulajiksi.

Ensimmäinen pickleball-turnaus järjestettiin Yhdysvalloissa 1976, ja alan sikäläinen kattojärjestö USA Pickleball Association (USAPA) perustettiin 1984 tekemään lajia tunnetuksi valtakunnallisesti. Samana vuonna julkaistiin pelin ensimmäinen virallinen sääntökirja.

Vuoteen 1990 mennessä pickleballia pelattiin jo kaikissa Yhdysvaltain 50 osavaltioissa. Lajin suosio on jatkanut räjähdysmäistä kasvuaan 2000-luvulla. Turnauksia järjestetään jatkuvasti eri puolilla maata, ja Sports & Fitness Industry Association (SFIA)  arvioi (2018) yksin Amerikassa olevan jo noin 2,8 miljoonaa pelaajaa sekä lähes 4.000 pelipaikkaa. Vuonna 2023 pelaajia USA:ssa arvioidaan olevan 36,5 miljoonaa. Suurin yksittäinen keskittymä on The Villages -niminen, erityisesti seniorien suosiossa oleva lomakohde Floridassa. Siellä on lähes 200 pickleball-ulkokenttää! Pickleballin sanotaankin olevan Yhdysvaltain nopeimmin kasvava urheilulaji.

 

Pickleball on levinnyt myös Kanadaan sekä Euroopassa mm. Espanjaan, Englantiin, Irlantiin, Ranskaan, Hollantiin, Italiaan, Saksaan, Tsekkiin, Sveitsiin, Belgiaan sekä Pickleball Finlandin ansiosta jo tammikuussa 2014 Suomeen – ensimmäisenä pohjoismaana ja yhtenä ensimmäisistä maista Euroopassa! Vuonna 2017 mukaan ovat tulleet myös Ruotsi ja Tanska. Pickleballia pelataan myös mm. Intiassa, Japanissa, Kiinassa, Singaporessa, Thaimaassa, Australiassa, Uudessa Seelannissa, sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Ja lajin kasvu jatkuu! Globaali tavoite on saada pickleball ennen pitkää hyväksyttyä olympialajiksi.

Se mikä alkoi yli 50 vuotta sitten kolmen perheen kesänviettohupina, on kasvanut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Vuonna 2023 harrastajia arvioidaan pelkästään USA:ssa olevan jo 36,5 miljoonaa.

valtavaa kasvua

Alkuperäinen, ensimmäinen pickleball-maila vuodelta 1965.

bottom of page