top of page

Pickleballin sääntömuutokset vuodelle 2023


Pickleballiin tulee joka vuosi lukuisia pienempiä ja isompia sääntömuutoksia. Niiden tarkoituksena on jatkuvasti kehittää lajia selkeämmäksi niin pelaajille kuin turnausten tuomareillekin. Vuodelle 2023 muutoksia ja täsmennyksiä viralliseen sääntökirjaan on tehty kaikkiaan 78, mutta niistä vain pieni osa on merkityksellisiä tavallisille harrastajille, ja osalla on merkitystä vain turnauksissa. Seuraavassa on lueteltu kuusi tärkeintä sääntömuutosta, jotka sinun on hyvä tietää kun seuraavan kerran menet pelaamaan.


  1. Kierresyöttö on kielletty Palloon ei syötettäessä saa laittaa kädellä pyöräyttämällä (tai mailaa vasten; tämä kiellettiin jo aiemmin) kierrettä ennen lyöntiä. Sen sijaan kaikki lyönnissä mailasta palloon tuleva kierre (yläkierre, alakierre, jne.) on edelleen sallittua, kunhan syöttö muilta osin täyttää sille asetetut vaatimukset.

  2. Vaatetuksen oltava erivärinen kuin pelipallo Pelaajien vaatetuksen on oltava selkeästi eri väriä kuin käytössä oleva pelipallo. Koska pallot useimmin ovat keltaisia tai neonvihreitä, älä käytä samanväristä pelipaitaa, shortseja, hametta, sukkia tai hattua. Tällä halutaan estää, ettei pelaajan vaatetuksen väri estä näkemästä palloa selvästi.

  3. Välinerikoista johtuvat aikalisät Jos turnauksessa rikot mailasi tai esim. pelikenkäsi pohja hajoaa, sinun/joukkueesi ei tarvitse enää "tuhlata" tavallista aikalisää uuden mailan hakuun tai kenkien vaihtoon. Tätä varten on käytössä uusi erillinen "equipment timeout", eikä sen kestoa ole rajattu kahteen minuuttiin kuten tavallisessa aikalisässä, vaan käytettävissä on "kohtuullinen aika". Usein kun pari minuuttia ei riitä, jos vaikka lähdet hakemaan uusia pelikenkiä esim. pukuhuoneen kaapista.

  4. Pelin keskeyttäminen syötön ja väärin sanotun pistetilanteen jälkeen Mikäli toinen pelaaja/joukkue epäilee syöttäjän sanoneen pistetilanteen väärin, pelaamisen voi keskeyttää milloin tahansa ennen syötönpalautusta. HUOM! On silti riski lopettaa pelaaminen kesken, sillä mikäli pisteet olikin sanottu oikein, keskeyttänyt pelaaja/joukkue häviää pisteen. Vuoden 2022 sääntöjen mukaan syötön vastaanottaneen pelaajan/joukkueen piti vielä odottaa, kunnes kyseinen piste oli pelattu loppuun. Pelin keskeyttäminen ennen tätä olisi ollut aina keskeyttäjän virhe.

  5. Syöttäjä/vastaanottaja voi nyt helposti varmistaa onko hän oikea pelaaja ja oikealla puolella Ennen syöttöä syöttäjä tai syötön vastaanottaja voi yksinkertaisesti kysyä erotuomarilta (tai vastustajalta), "olenko OK?" ("Am I good?"). Tällä syöttäjä voi varmistaa, että syöttö tapahtuu oikealta puolelta, ja että nelinpelissä kyseessä todella on oikea syöttäjä/vastaanottaja. Aiemmin piti kysyä erikseen "olenko oikea syöttäjä/vastaanottaja" ja "olenko oikealla puolella". Melko triviaali uudistus, mutta virtaviivaistaa peliä.

  6. Väärä syöttöliike saattaa johtaa uusintasyöttöön (jos erotuomari niin päättää) Mikäli erotuomari näkee syötön, jonka EPÄILEE olevan sääntöjen vastainen, hän VOI HALUTESSAAN keskeyttää pelin ja määrätä uuden syötön. Selkeästi sääntöjen vastaiset syötöt tuomitaan toki edelleen virheiksi, mutta tätä ei voi tehdä toinen pelaaja peleissä, joissa on erotuomari. Syötön vastaanottaja voi pyytää uutta syöttöä, mikäli hän ei 1) näe selvästi syöttäjän lyövän palloa tai 2) näkevät syöttäjän laittavan kädellä palloon kierrettä (ks. edellä kohta 1).


Jos olet vailla kunnon pelivälineitä, tutustu maan ylivoimaisesti laajimpaan valikoimaan alan tunnetuimpien valmistajien korkealuokkaisia pickleball-mailoja ja palloja.

TOP-jutut
Uusimmat uutiset
Arkisto
Etsi tageilla
bottom of page