Pickleball-mailan valinta

 

Tunnettujen valmistajien merkkituotteet ovat tänä päivänä kaikki ns. hyviä mailoja. Itselle parhaiten sopivan pickleball-mailan valitseminen riippuu muun muassa pelityylistä, henkilökohtaisista mieltymyksistä ja mailan ominaisuuksista, joita kukin pelaaja arvottaa eri tavalla. Tuomme yksinoikeudella maahan huippulaadukkaita, amerikkalaisia Paddletekin, Selkirkin ja TMPR Sportsin mailoja. Omaan valikoimaamme olemme ottaneet heiltä mallit, jotka ovat eniten myytyjä USA:ssa. Jos valikoimastamme ei löydy mieleistäsi, tai esim. jotain täysin eri merkkistä mailaa, voimme silti hankkia sinulle sellaisen. Ota yhteyttä ja kysy! Suomessa laadukkaita pickleball-välineitä saat vain meiltä.  

 

Tärkeintä mailan valinnassa on, että se tuntuu hyvältä juuri sinulle. Yhtä ainoaa "parasta mailaa" ei ole olemassakaan, vaan pienet erot ratkaisevat. Voit myös kysyä meiltä apua valintaan. Alla olevaan taulukkoon on koottu myymiemme mailamallien keskeiset ominaisuudet.

Lue lisää mailan valintakriteereistä:

 

Paino ja käsiteltävyys

 

Paino ja lyöntivoima: Tärkein mailan valintaan vaikuttava tekijä on paino. Laadukkaiden mailojen paino on noin 200–240 grammaa. Mikäli käsivoimasi ovat heikot, valitse mieluummin kevyt tai keskipainoinen maila.

Mikäli haluat korostaa lyönneissäsi voimaa tai pelaat lähinnä kaksinpeliä, valitse painavampi maila. Painavammalla mailalla pallo myös käyttäytyy johdonmukaisemmin silloinkin, kun lyönti osuu lähelle mailan reunaa. 

Nopeus ja kontrolli: Valitse kevyt tai keskipainoinen maila, jos haluat peliisi lisää nopeutta ja pallokontrollia esimerkiksi pelatessasi verkon lähellä, jossa tarvitaan maksimaalista reagointia.

Painon lisäksi pelituntumaan vaikuttaa mm. mailan balanssi. Kärkipainoinen maila tuntuu painavammalta ja hitaammalta. Toisaalta kärkipainoisella mailalla saat lyönteihin lisää voimaa.

Aiempi mailapelikokemus: Jos pelaat pöytätennistä tai sulkapalloa, olet tottunut käyttämään lyönneissäsi rannetta. Tällöin ehkä haluat valita kevyen tai keskipainoisen mailan. Mikäli taas pelaat tennistä, saatat haluta painavamman mailan. 

Materiaali

Yleisin mailojen runkomateriaali markkinoilla on polymeeri (tai polypropyleeni). Se on kevyttä, kestävää ja hieman joustavaa, joka parantaa kontrollia etenkin lähipelissä. Polymeerirungoissakin on paljon laatu-, rakenne- ja hintaeroja.

Hiilikuitupintainen maila on pehmeämpi, joten saat peliisi lisää kontrollia, ja pystyt hyvin "blokkaamaan" vastustajien lyöntejä. Kovempi lasikuitupinta taas antaa lisää lyöntivoimaa.

Halvimmat vanerista valmistetut mailat ovat selvästi painavampia kuin nykyaikaiset mailat. Puumailat ovat myös äänekkäitä, ja tuntuma palloon onneton. 

Kestävyys

 

Paddletekin, Selkirkin, TMPR:n ja TMPR Sportsin pickleball-mailat valmistetaan USA:ssa*, ja mailojen valmistajilla yhteensä on yli 20 vuoden kokemus alalta. Mailat ovat erittäin laadukkaita ja kestäviä. Vuosien kova ja jatkuva käyttö on todistanut, että laadukkaita mailoja ei oikein käsiteltyinä saa käytännössä pelaamalla rikki. (*Ei Selkirk SLK -sarjan mailat)

 

Ainoa kuluva osa on grippiteippi, jonka uusiminen maksaa vain muutaman euron, ja vaihtotyö on helppoa ja nopeaa tehdä itse. Lue lisää mailojen oikeasta käsittelystä ja takuuasioista. Huom! Emme suosittele kaikkein edullisimpia malleja todella kovalyöntiseen ja rajuun peliin.

 

Hinta

Laadukkaiden USA:ssa valmistettujen pickleball-mailojen materiaalit, pelilliset ominaisuudet ja kestävyys korreloivat suoraan hintaan. Vaikka olisit hankkimassa ensimmäistä mailaasi, kannattaa ostaa kerralla kunnollinen USAPA:n/IFP:n hyväksymä tuote. Laatu maksaa, mutta mailasi kestää!

 

Muutamalla kympillä saat netistä kiinalaisen lelun, jonka pelilliset ominaisuudet ja mekaaninen kestävyys ovat surkeita. Testattu on! Ole siis tarkkana! 

Mailan koko ja muoto

Mailojen muodot vaihtelevat pitkästä ja pisaranmallisesta lähes nelikulmaiseen. Viralliset säännöt eivät rajoita mailan painoa tai paksuutta. Mailan pituuden ja leveyden suurin yhteenlaskettu mitta saa kuitenkin olla enintään 60,96 cm (24 tuumaa), ja pituus korkeintaan 43,18 cm (17 tuumaa). Useimmat mailat ovat noin 40 cm pitkiä ja 20 cm leveitä.

 

Mailan pinnan tulee olla sileä. Mailassa ei esimerkiksi saa olla selvästi karheaa, tai nihkeää pintaa kuten pöytätennismailassa. Virallinen USAPA:n/IFP:n hyväksyntä takaa mailasi olevan kunnollinen laatutuote, joilla saa pelata myös virallisissa turnauksissa. 

Kahvan pituus ja ympärysmitta

Pidempi kahva lyhentää mailan lyöntialueen kokoa, mutta mahdollistaa kahden käden rystylyönnit.  Valtaosa pelaa kuitenkin yhdellä kädellä.

Kahvan ympärysmitta ja muoto vaihtelevat jonkin verran. Kahvan ympärysmittaa voit helposti säätää vaihtamalla tilalle paksumman tai ohuemman grippiteipin, tai käyttämällä overgrippiä. Kokeilemalla selvität minkälainen kahva on sinun käteesi paras.