top of page

Tärkeitä muutoksia pickleballin sääntöihin 25.1.


Pickleballin virallisiin sääntöihin tulee joka vuosi runsaasti pieniä muutoksia. Useimmista niillä on merkitystä lähinnä turnauspelaamiseen. Vuoden 2021 sääntökirjaan tulevia muutoksia on kaikkiaan peräti 125. Tällä kertaa kolme muutosta koskee kuitenkin keskeisesti aivan kaikkia lajin harrastajia. Sääntömuutokset astuvat voimaan 25. tammikuuta."The Drop Serve"


Yksi keskeisimmistä uusista säännöistä on uudenlaisen syöttötavan salliminen vanhan rinnalla. Nyt syöttäminen on mahdollista myös pudottamalla pallo kädestä maahan, ja lyömällä sitä kun pallo on pompannut. Olennaista kuitenkin on, että pallo nimenomaan pudotetaan vapaasti. Sitä ei siis saa heittää ylöspäin, eikä paiskata alaspäin korkeamman pompun toivossa. Pelaajan tulee tässäkin syöttötavassa seistä takaviivan takana, mutta pallo saa pompata kentän puolella.


Uudessa syöttötavassa poistuvat myös perinteiseen syöttöön kuuluvat mailakättä säätelevät rajoitukset. Mailan ei siis enää tarvitse tehdä alhaalta ylöspäin suuntautuvaa kaarta, pallon ei tarvitse osua mailaan navan alapuolella (tosin pallo tuskin pomppaa vapaasti pudotettaessa navan yläpuolelle muutenkaan), eikä mailan lavan tarvitse palloon osuessaan olla ranteen alapuolella. Näiden rajoitusten poistuminen mahdollistaa taitavalle pelaajalle erilaisten kierteiden lyömisen aiempaa tehokkaammin. Huomattavaa lisäksi on, että tämä uusi syöttötapa on koeluonteinen, ja sen jäämistä pysyväksi arvioidaan kansainvälisen lajiliiton toimesta myöhemmin.


Syötön osuminen verkkoon


Toinen kaikkia pelaajia koskeva sääntömuutos liittyy syötön osumiseen verkkoon. Tähän asti syöttö on pitänyt ja sen on saanut uusia, mikäli pallo on osunut verkkoon ja pompannut siitä syöttöruutuun. Uuden säännön mukaan vastaavassa tilanteessa syöttöä ei enää uusita, vaan pallo pelataan normaalisti loppuun.


Syöttöä vastaanottavan pelaajan tulee siis olla aiempaa tarkempana sen varalta, että syöttö osuu verkkoon ja pomppaa sen vuoksi aikaisemmin (lähempänä verkkoa) kuin miltä ensiksi näyttäisi. Ennallaan pysyvät kuitenkin säännöt, joiden mukaan syöttö on virheellinen, mikäli pallo verkko-osuman jälkeen pomppaa keittiössä tai kimpoaa ulos kentältä. Syöttö on myös aina laiton, mikäli pallo pompatessaan osuu syöttöruudun etuviivaan (keittiöviivaan) edes hiukan.


Linjatuomiot


Aiemmin pallo tuomittiin ulos, mikäli pallo pomppasi sivu- tai takalinjalla ja yli puolet pallosta oli viivan ulkopuolella. Tätä oli usein varsin haastavaa havaita. Nyt kyseistä sääntöä on haluttu selkeyttää niin, että pallo on "ulkona", mikäli pompatessaan sen ja rajaviivan välistä on selkeästi nähtävissä kentän pintaa. Pallon pitää siis olla aiempaa enemmän linjan ulkopuolella, että sen tuomitaan olevan "ulkona".


Voit tutustua pickleballin "Säännöt"-sivullamme niin pickleballin uusimpaan viralliseen sääntökirjaan kuin yhteenvetoon, josta käyvät ilmi kaikki 125 sääntöihin tullutta muutosta.

Comments


TOP-jutut
Uusimmat uutiset
Arkisto
Etsi tageilla
bottom of page